Natur: För den nyfikna som vill lösa problem för individer, samhället och planeten.
Teknik: För den kreativa och framåttänkande som gillar teoretiska studier och att testa sina kunskaper ”hands on”.
Industriteknik: För den teknikintresserade som vill ha ett bra jobb direkt efter gymnasiet.
För den nyfikna och kreativa som vill lösa problem för individer, samhället och planeten.
Brett: Programmet bygger en stark grund för eleven och öppnar dörrar till en mängd karriärmöjligheter, från medicin till miljövetenskap. Eleven blir rustad med analytiska förmågor och problemlösningskompetens, vilket är mycket värdefullt oavsett framtida studie- eller yrkesval. Det finns två olika inriktningar att välja mellan. Läs mer här: Naturvetenskapsprogrammet - Utbildningsguiden.
Samhällsnyttigt: Genom att erbjuda konkreta verktyg förbereder programmet eleven att på olika sätt kunna bidra till samhällsutvecklingen. Eleven får närma sig globala utmaningar som klimatkrisen och de omvälvningar som artificiell intelligens och ny medicinsk forskning för med sig.
Jobb finns idag: Den högteknologiska sektorn efterfrågar starkt de kompetenser som naturvetenskapliga programmet erbjuder. En arbetslöshet på endast 1,5 procent bland fackförbundet Naturvetarnas medlemmar visar att arbetsmarknaden för naturvetare är mycket gynnsam idag.
Framtidssäkert: En bra och rätt utbildning är viktigt idag när efterfrågan på en mängd yrken minskar till följd av automatisering och ny teknik såsom artificiell intelligens. Naturvetenskap är ett stadigt och framtidssäkert val för den som vill ha en långsiktig karriär.
Utvecklande: Att bemästra matematiken öppnar dörrar till många karriärmöjligheter. Med matematiken i ryggen kan eleven få en intressant karriär och yrken som bidrar till samhällsutveckling, innovation och teknologiska framsteg.
Exempel på vad eleven kan göra efter avslutad utbildning: Möjligheterna är närmast oändliga. Med en examen från naturvetenskapsprogrammet kan eleven exempelvis läsa vidare till jurist, civilingenjör, systemutvecklare, veterinär m.m.
För den kluriga som både gillar teoretiska studier och att testa sina kunskaper ”hands on”.
Teoretiskt och praktiskt: I det tekniska programmet är fokus att eleven ska få använda sitt lärande direkt. Oavsett om det rör design, IT, produktion eller samhällsbyggande får eleven möjlighet att matcha sina intressen med innehållet i programmet. Utformningen varvar problemlösning och teori med praktiska moment.
Plugga vidare: Programmet öppnar vägen till en rad utbildningar som leder till mycket eftertraktade jobb och karriärer inom framtidsyrken. Teknik har en av de högsta andelarna elever som studerar på högskola efter tre år.
Jobb finns idag: Så gott som alla analyser visar att teknik och digitalisering, gröna teknologier och den kreativa industrin kommer att växa snabbast kommande decennier. Att gå Teknikprogrammet ger jobb inom branscher som skriker efter kompetens.
Framtidssäker: Ny teknik som artificiell intelligens minskar efterfrågan på en mängd yrken inom samhällsvetenskap och humaniora. Teknikprogrammet ger jobb i branscher som istället kommer att leda utvecklingen, och här ökar efterfrågan. Teknik är ett tryggt val.
Teknik OCH kreativitet: Programmet är en bra väg för designintresserade elever. Det kan leda till kreativa yrken inom arkitektur, 3D-grafik och webbdesign. Eleven får den tekniska kompetens som krävs för att realisera sin kreativitet.
Jobb efter gymnasiet: På en del skolor finns möjlighet att läsa ett fjärde år och bli gymnasieingenjör. Det öppnar för en karriär direkt efter studierna. Under det fjärde året är eleven framför allt ute på företag, vilket ger en chans att förstå yrket samt knyta kontakter som kan ge jobb.
Fem spännande inriktningar: Teknikprogrammet har fem olika inriktningar där eleven kan välja det som intresserar mest. För den som gillar design finns inriktningen Design och produktutveckling där eleven får lära sig att skapa, från idé till färdig produkt. För den som är mer intresserad av produktion och företagande kan inriktningen Produktionsteknik vara mer passande. Många som går här fortsätter sedan till högre utbildningar och spännande jobb inom tech och design. Läs mer om teknikprogrammets olika inriktningar här: Utbildningsguiden - Teknikprogrammet.
Exempel på vad eleven kan göra efter avslutad utbildning: En examen från teknikprogrammet ger eleven massor av möjligheter. Förutom att gå ett fjärde tekniskt år och bli gymnasieingenjör kan eleven t.ex. plugga vidare till arkitekt, ingenjör, industridesigner, spelutvecklare m.m.
För den teknikintresserade som vill ha ett bra jobb direkt efter gymnasiet.
Jobb direkt: Industriteknik kan vara den säkraste biljetten till arbetsmarknaden. Nästan inget annat program ger så goda jobbmöjligheter direkt efter gymnasiet. Många elever får anställning innan de tagit studenten.
Jobb som inte ser ut som du tror: De yrken som industriteknik förbereder eleverna för har förändrats snabbt. Här finns moderna framtidsyrken, långt från den föråldrade bild av industrin som många har. Arbetsplatserna har ofta bra villkor och erbjuder stora möjligheter att utvecklas inom yrket.
Praktiskt: Hur monterar man en motor? Vilka material behövs? Programmet låter den nyfikne eleven testa och prova teorier i praktiken, såväl det tekniska hantverket som avancerade tekniska system. Fokus är alltid att ta något hela vägen från skiss till färdig produkt. Det finns fyra inriktningar att välja mellan som alla ger olika förutsättningar för framtida jobb inom teknikindustrin. Mer info om inriktningarna finns här: Utbildningsguiden - Industriteknik.
På riktiga arbetsplatser: Utbildningen sker till stor del ute på arbetsplatsen. Eleven kan knyta kontakter som ger jobb (ofta sommarjobb under utbildningen och ibland fast anställning redan innan studenten), upptäcka vad för inriktning och arbetsuppgifter som känns intressanta och chans att direkt applicera sina förvärvade kunskaper.
Håller dörrarna öppna: Många unga och deras föräldrar vet inte om det, men idag ger det Industritekniska programmet grundläggande högskolebehörighet. För den elev som vill behålla möjligheten att läsa vidare efter studenten är programmet ett klokt val.
Exempel på vad eleven kan göra efter avlutad utbildning: Beroende på val av inriktning kan eleven till exempel jobba som CNC-operatör, produktionstekniker, automationstekniker eller svetsare. Eller läsa vidare på högskola. För dig som vill veta mer om vad de olika yrkena, som CNC-operatör och automationstekniker innebär, finns mer att läsa här.